skip to Main Content
Valamennyien Tévedésből Házasodunk?!

Valamennyien tévedésből házasodunk?!

Születésünkkor a polaritás világába csöppenünk, vagy női, vagy férfi testbe. Ettől fogva mély vágy él bennünk, hogy a másik minőséggel eggyé váljunk. A neveltetésünk során is számtalan üzenet jön, ami a különbségeket erősíti köztünk. Ezért életünk során folyamatosan keressük az egységet. A kifelé irányuló figyelmünk a másik ember felé fordul, s a kulturális normák is addig  szuggerálják belénk, míg elhisszük, hogy a boldogsághoz meg kell találnunk az igazit, a nagy Ő-t.

Az állandó keresésben elhisszük az érzést, hogy egészen addig magányosak vagyunk, amíg meg nem jelenik a megfelelőnek hitt társ. A lelkünk mélyén hisszük, hogy kapcsolat nélkül hiányzik belőlünk valami. Folytonos keresésbe kezdünk, hogy megleljük életünket teljesebbé, boldogabbá, szeretetteljesebbé tevő párkapcsolatot.

S pontosan itt kezdődnek a problémák, mert ebben a megközelítésben a kapcsolat, mint mankó szükségeltetik, hogy ne legyünk többé magányosak és végre megtalálhassuk a boldogságot.

Kezdődjön bármilyen szerencsés csillagzat alatt is egy reményteljes kapcsolat, előbb-utóbb tönkretesszük azzal a belső hozzáállással, amely elvárásokon, követeléseken vagy túlzott ragaszkodásokon alapul.

Kezdetben könnyen bedőlhetsz annak az illúziónak, hogy a társad oldalán csodálatos lesz minden, minden problémád megoldódik, mert ennek a csodálatos embernek az oldalán majd új dolgok töltik meg az életed. Nem is kell sokáig várnod, s pont azok a remek tulajdonságok, amik miatt választottad, válnak a támadásod tárgyává. Abban a pillanatban történik mindez, amikor a rózsaszín köd eloszlását követően elkezdi élni az életét. Már nem elsődleges szempont, hogy boldoggá tegyen. Már nem tud vagy nem akar boldoggá tenni. Egyszerűen úgy akarja élni az életét, ahogy neki tetszik.

Valamennyien okkal házasodunk, vonzó számunkra a másik külseje, sikeressége, ügyessége, humora…

Idővel viszont be kell látnunk, hogy minden ok, mely házasulásra késztetett bennünket időleges és változékony.

A legtöbbször pont ezek az okok okoznak feszültségeket… A szépség elveszíti vonzerejét, a siker nem hoz elégedettséget. Többre vágyunk: több figyelemre, több odafigyelésre, több intimitásra. E vágyaktól hajtva egy idő után boldogtalannak, a kapcsolatot pedig üresnek kezdjük érezni. S e kielégíthetetlen keresés sokszor egy másik partner karjaiban ér véget, aki több örömet ígér…

Ha valóban keressük az okokat, hogy miért házasodtunk, akkor őszinte nyitottsággal mindig oda fogunk eljutni, hogy hiányzik valami belőlünk. Ezekből a hiányosságokból születnek a vágyak, melyet a másiknak kell pótolni, betölteni. A társunk előnyös tulajdonságai vonzanak, mivel pont azok hiányoznak belőlünk.

A házasságkötésben rejlő tévedés a csalódást okozó illúziókból adódik. Zavaros illúzióinkat az előre beprogramozott tudattalan minták, elképzelések táplálják, melyek már jóval a kapcsolat előtt belénk ivódtak. – Eva-Maria Zurhost, sikeres párterapeuta szerint.

Az illúziókkal az a baj, hogy egyoldalú megközelítést adnak, s nem látjuk a valós képet a világról, s így a másik emberről sem. A minket kiegészítő előnyös tulajdonságok önmagukban még nem elegendőek, a valós, “teljes” képre van szükség önmagunkról és a társunkról egyaránt ahhoz, hogy jó kapcsolat alakulhasson ki.

Kevésbé érzelmektől vezérelve, s önismerettel gazdagabban juthatunk el idáig.

 

Back To Top