skip to Main Content
Stresszkezelés- megküzdési készség erősítése

Stresszkezelés- megküzdési készség erősítése

 • Már nem lelkesít a munka! Eltűnt a kihívás izgalma, és öröme, egyre szürkébbnek és fárasztóbbnak élem meg az életem…
 • Már egyre kevesebb pillanat szerez örömet! Elveszett az életkedvem… Egyre feszültebb, türelmetlenebb vagyok a környezetemmel, egyre több a veszekedés…
 • Úgy érzem, összenyomnak a feladatok, mindenhol meg kell felelnem, s egyre feszültebb vagyok! Fájdalommal üzen a testem is…
 • Sosem tudom utolérni magam…
 • Egyre több egészségtelen szokást veszek fel a bennem lévő feszültségek oldására (dohányzás, alkohol, evési problémák, egyéb pótszerek fogyasztása, éjszakai ébrenlét, alvászavar, stb.)?
 • Bitonytalannak látom a jövőt, úgy érzem beragadtam egy olyan helyzetbe, ami nem tetszik…
 • Tehetetlennek érzem magam.

Jellemző Rád némelyik?

Minden inger, esemény, ami velünk történik stressz, viszont attól függően pozitív vagy negatív is lehet, hogy mit tudunk vele kezdeni. Mint azt megtudhattuk Selye János kutatásai alapján, a stressz nemcsak negatívan, hanem pozitívan is befolyásolhatja életfolyamatainkat, amennyiben segíti a megváltozott körülményekhez történő alkalmazkodásunkat: a stresszhatás ebben az esetben elősegíti a belső erőforrások mozgósítását, ezáltal képessé tesz minket arra, hogy meg tudjunk felelni a minket érő kihívásoknak és elérjük céljainkat. Ez a hasznos, vagyis eustressz. A baj akkor van, ha tartósan, hosszú időn keresztül fennálló stresszes, beszorult állapotokat kell átélnünk, s úgy érezzük, hogy nem tudjuk kezelni a helyzetet, nincs megoldásunk. Ez a distressz.

Az érdekes az, hogy a mai szóhasználatban stresszesnek nevezünk a két véglet között elhelyezkedő bármilyen nehezebb szituációt, még azokat is, amelyek egyébként nem feltétlenül károsak az egészségünkre nézve. Vagyis rosszabbul éljük meg, mint kellene.

Stresszkezelés- megküzdési készség erősítése 2

Stressz az, amit annak érzékelsz!

Tudtad, hogy 3x eustressz, kontra 1 distressz ad egyensúlyt? Ha figyelembe vesszük a mai modern kor jellegzetességét nemcsak 3x többet, inkább mondhatnánk, folyamatosan tennünk kell a jóllétünk érdekében. Ezért a coaching folyamatban a fókusz a megküzdési stratégiák feltárásán, az erőforrások összegyűjtésén, valamint plusz immunerősítő technikák, új szokások elsajátításán van. Az ún. vitalitásgenerátorok, vagyis életerőt növelő eszközök, szokások, gondolatok, hitek megerősítése, illetve beépítése a mindennapi életbe adhat edzettséget, mind fizikai, mind mentális szinten egyaránt, hogy eu-, vagyis hasznos stresszként éljük meg a nehezebb helyzeteket.

„Szeresd a konfliktusaidat, hogy az energiáit a saját lényed építésére használhasd!” Mérei Ferenc.

Eredmény:

Megerősödés és megkönnyebbülés!

 • Nagyobb rálátást nyersz életed stressz-faktoraira, s a bevethető megküzdési stratégiáidra.
 • Megtanulsz pozitívan viszonyulni a kihívásokhoz, rugalmasan alkalmazkodni a változásokhoz, s prioritásokat meghatározni.
 • Módszerekkel gazdagodsz az énvédelem érdekében, a testi, s főleg lelki izomzat edzésére.
 • A belső muníciók, külső-belső erőforrások tudatosítása erőt és energiát adhat a feladataidhoz.
 • Képessé válsz bízni magadban, hogy meg tudsz birkózni a legnehezebb helyzetekkel is.
 • Képessé válsz megszabadulni a felgyülemlett feszültségektől, indulatoktól. Szabadon, nyitottan, szeretetteljesen kapcsolódni önmagadhoz és a környezetedhez.

Készen állsz rá, hogy kilépj a stressz fogságából?!

Igen, készen állok!

Back To Top