skip to Main Content
Unalom Ellen Spontaneitás

Unalom ellen spontaneitás

  • Blog

Keresünk, kutatunk. Állandóan mozgásban tartjuk magunkat, s feltett szándékunk, hogy újabb s újabb ingerekkel szórakoztassuk magunkat. Könnyű dolgunk van, mert a meglehetősen zajos világban mindig akad programdömping, új trendek, újabb és újabb videó, poszt és blogbejegyzés, amire figyelni tudunk unaloműzőként. Veled is gyakran megtörténik, hogy egy hosszabb-rövidebb offline lét után azon kapod magad, hogy pörgeted az idővonalad, azt keresve, történt-e valami új, valami érdekes, esetleg töltött-e fel valaki új képet, új történetet, vicces videót? A FOMO jelenség a lemaradástól való félelem.

Te is olyan vagy, aki folyton menni, s menni akarsz, mindig felfedezni valami újat? Új helyeket, új embereket, új információt… mindegy mit, csak új legyen!

„De mi a jó az újban?” -kérdeztem minap egy ügyfelem. „Az új érdekes!” – hangzott a válasz.

Szóval valójában az érdekes életet keressük? Oké, de mit jelent az érdekes élet számodra?

Szabadságot, izgalmat, kiszámíthatatlant?

Ha nem kívülről szeretnénk megkapni instant mindezt, magunkban hol találhatnánk meg? A saját működésünk hogyan válhatna szabaddá, izgalmassá és kiszámíthatatlanná - érdekessé? Lehet ilyen?

Biztos nem vagyok egyedül, akinek a gyerekek viselkedése ugrik be. S nem ördögtől való gondolat, hogy a gyermeki lélek nyitottsága, tisztasága, játékossága, spontaneitása segítheti a felnőtt személyiség kiteljesedését.

Boy and Dog in Toy Racing Car A young boy with flying goggles and flight cap races a red toy car with his pet and best friend French Bulldog along a small road in Utah, USA. Sometimes a road trip journey with your best friend and some fresh air in your face is the best medicine for the soul. playfulness stock pictures, royalty-free photos & imagesS megkockáztatom, hogy a gyermeki énünk felszabadítása, s a megfelelő mederbe terelése teheti érdekessé, kreatívvá az életünk.

Megfelelő meder alatt a tudatosságot, a felelősségvállalást, és mindazt értem, ami a felnőtt léthez kapcsolódik. Mert a felnőtté válást nem lehet megúszni azzal, ha menekülünk az unalom elől, s félreértelmezzük a szabadságigényünk.

A spontaneitás szabadsága az, ami érdekessé teszi az életet. Nem az életünket meghatározó kérdésekre, hanem a helyzetekre adott őszinte válaszainkban. A spontaneitás ugyanis izgalmas, nem megszokott, valami új.

Moreno szerint a spontaneitás abban áll, hogy a régi helyzetre új választ tudni adni, vagy új helyzetre adekvát(megfelelő) választ adni.

Spontaneitás szó jelentése egészen pontosan: szabad elhatározás, ösztönösség, közvetlenség, őszinteség.

Spontaneitás nem felelőtlen „egyszer élünk” hedonizmus, öntudatlan sodródás, vagy ösztönös értelemnélküliség.

Spontaneitás: szabaddá válni a saját berögzült viselkedési módjainktól!

Szabadság, Nő, Út, Város, Boldog, Lány, Fiatal Nő, Sál

Tudok-e másként reagálni? Megengedem- e magamnak, hogy más reakcióm legyen mint, amit begyakoroltam, ami ismerős, vagy amit előre elterveztem. Más mint, ami biztonságos.

Tudom-e vállalni a rizikót, ha őszinte reakciót adok?

Hol van hát az unalom? Csak a külső csendtől, mozdulatlanságtól, állandóságtól félünk? A saját unalomig ismételt konzervált gondolataink, és reakcióink rendben vannak?

Minap történt egy coachingülésen, hogy az ügyfelem az első randijáról beszélt. Elmesélte azt az élményét, hogy úgy érezte teljesen  lesokkolódott, mert egy általa feltett kérdésre a srác váratlanul reagált. S ebben a lesokkolt állapotában megszólalni sem tudott. Pedig pont az segített volna, ha el tudja mondani, mit gondol, s érez per pillanat. Mint kiderült a sokkot a srác spontán szókimondása okozta, amire ő teljes lefagyással, zárkózással tudott csak reagálni.

Srác: Tegnap voltam bulizni.

Lány: Tényleg, és csajoztál?

Srác: Te most pórázra akarsz kötni?

Arra a kérdésre, hogy „ha meg tudtál volna szólalni, mit mondtál volna?”, azt válaszolta, hogy tisztázhattam volna, hogy egyáltalán nem erre gondoltam, csak szeretném tudni, mennyire komolyak a szándékai.

De nem tudott megszólalni.

A biztonságra törekvés, a saját belső bizonytalanság útjában állhat a spontán és játékos jelenlétnek.   

A játékosság, spontaneitás valódi kapcsolódást hoz létre elsősorban magunkkal és a körülöttünk lévő világgal.

 

 

Back To Top